tisdag 10 juli 2012

#27 MÄRTA STINA VANTAR

Textilarkivet Murberget i Sollefteå har just nu en utställning enl nedan. Har du vägarna förbi Sollefteå så passa på att besöka utställningen. Jag har själv besökt den nu i juni.

Stickmagi - Textilkonst från Färöarna 27 maj till 9 september 2012
Textilarkivet Västernorrland visar under sommaren stickade konstverk, skapade på 1960- och 1970-talet av Katrina Maria Hansen. Parallellt visas den färöiska formgivaren Johanna av Steinums stickade klänningar och tröjor samt alster inspirerade av Märta Stina Abrahamsdotters stickade täcken.

Här hittar du mönstret till Märta Stina vanten. Tyvärr verkar det som om sajten flyttat. Här hos Solvegis vantar kan du dock se bilder på Märta Stinas mönstrade vantar.


Slöjdmagasinet kan du läsa nedanstående:
Tekniken Stickning

Märta-Stina
En ensam fattig kvinna var denna märkliga stickerska Märta-Stina Abrahamsdotter. Som föddes 1825 i Kubbe i Anundsjö församling och dog 1903 på sitt 78:e år.

Inget värde blev något värdefullt
När Märta-Stina begravdes stod begravningsgästerna på kyrkbacken och språkade om att Märta-Stina inte lämnade något av värde efter sig. Men de hade fel för denna kvinnas gamla lump kom att bli mycket värdefull. 
En stickerska
Hon var långt före sin tid med sin stickning med både kvalitet och konstnärlighet. Märta-Stina var mycket fattig och stannade hela sitt liv kvar på hemmanet som "gammeljänta" och undantagshjo. Det var som stickerska "Märsta" klarade livhanken, det blev ett sätt att överleva på. 

Produktion
Till en början tillverkade hon bruksvaror som strumpor, vantar, muddar, mössor och tröjor som hon sålde som arbetskläder till karlar. Av detta finns idag inget bevarat. Det var under 1800-talets sista årtionden som hon började sticka sina fälltäcken.

Stickade fälltäcken mycket ovanligtDet var något nytt att sticka fälltäcken, vanligare var att man vävde. Men Märta-Stina bodde trångt och hade förmodligen inte hade råd med en vävstol och därför kanske hon stickade istället. Hon satt på bordet och stickade, det var varmast så.

Dolde sina färdigheterMärta-Stina gömde undan sina stickningar när andra var i närheten. Hon visade högst ogärna upp sina färdigheter, hon bar på en rädsla att någon skulle börja efterlikna hennes mösnter och teknik. Hon sa att om det inträffade skulle hon sluta tvärt.

Egen teknikMärta-Stina stickade som ingen annan. När hon stickade med två färger snärjde hon tråden som löpte på avigsidan vid varje maska, höll i båda trådarna och tog tråden varannan gång över den flotterade tråden och varannan gång under. Hon band den flotterande tråden på baksidan eftersom mönsterrapporten var så stor. 
Mönster och motiven
Det var en avancerad mönsterstickning som Märta-Stina gjorde. Hon använde inga mönsterbeskrivningar utan skapade fritt ur sitt eget huvud. Motiven på hennes mönster var hjärtan och romber, geometriska figurer.

Redskap
Som stickor använde hon egentillverkade av rönnkvistar. Ett fälltäcke stickade hon ca 250 maskor på varvet och efter cirka 30 cm avmaskade hon stickningen. Tre sektioer syddes sedan samman.

MaterialFör att få ihop till material hjälpte hon till när fåren skulle klippas och då fick hon som lön ull. Den kardade och spann hon själv till ett mycket grovt garn, som sedan växtfärgades. Men hon använde också andra material lin, nöthår, ängsull och bomull.

Bevarad konstDet finns idag flera museum som har bevarade alster i sina textilsamlingar, den enda tröjan som finns bevarad på Länsmuseet i Västernorrland och de har också flera täcken. Och hos Ångermanlands Textilarkiv i Sollefteå samt Nordiska Museet i Stockholm har några täcken.

Inspiration
I dag har mängder av formgivare inspirerats och faschinerats av Märta-Stinas bevarade alster och deras mönster och färger. Det finns en kollektion av produkter framtagen färdig tröjor, vantar mm och i materialsater.

Häfte
För den som vill veta mer om Märta-Stina och se hennes alster kan inskaffa ett rikt illustrerat häfte hos Hemslöjdskonsulenterna i Västernorrlands län.
Häftet om stickerskan Märta-Stina.
Källa: Häftet Märta-Stina

#27 MÄRTA STINA VANTAR

1 kommentar:

  1. Hej.

    Detta var intressant om Märta -Stinas stickning
    Tack för detta .

    Mvh / Britt

    SvaraRadera